Várkonyi Bence séf

Séf

Várkonyi Bence
Várkonyi Bence egy Tokaj melletti kis faluból, Tiszaladányból származik, ahol a családja generációkon keresztül foglalkozott gazdálkodással. Ez a háttér alapozta meg a Bobajka séfjének mély tiszteletét a zamatos alapanyagok és a régió hagyományos ízei iránt, amely főhajtás a gasztronómiai pályafutásának meghatározó eleme.
Stílusát a túlzásoktól mentes, régiesen magyaros ízek jellemzik, amelyeket meglepően modern, keleties behatásokkal dinamikusan egészít ki. Munkásságára nagy hatással voltak olyan a magyar ízeket képviselő neves séfek, mint Lutz Lajos és Barna Ádám.
„Pikáns és csibészes a falusias egyszerűségre alapuló borsodi konyha. A szegényebb régió megtanított minket a konyhaművészet magas szintű űzésére, hiszen a konyhánkra alapvetően jellemző, hogy a jószágot az orrától a farkáig felhasználjuk. Egy kevésbé értékelt húst kifejezetten inspiráló szakmai kihívás ízletesen elkészíteni, mert ott igazán meg lehet mutatni mennyire virtuóz egy szakács” – meséli Bence.
Bence számára kiemelten fontos a helyi őstermelőkkel közösen fejlesztett alapanyagok, ételek és ízek megtartása. A régió gasztronómiai hagyományainak ápolása és továbbadása szívügye, és ez a szemlélet vezeti a Bobajka konyhájában végzett munkáját.